Grill i zdrowie? Choć wielu z nas bardzo entuzjastycznie podchodzi do relaksu w klimacie barbecue, to należy zdawać sobie sprawę z tego, że w przypadku grillów na węgiel drzewny musimy uważać, żeby ze względów zdrowotnych zbyt często nie raczyć się w ten sposób przygotowanymi przysmakami. Na szczęście jest alternatywa, dzięki której osoby dbające o zdrowie nie muszą rezygnować z grillowej pasji – również z myślą o nich prezentujemy nowoczesne grille gazowe marki Köler.
Najlepszy sprzęt na sezon grillowy
Przez najbliższe miesiące wielu z nas będzie spędzać wolny czas w towarzystwie rodziny, przyjaciół i… grilla. Z grillem kojarzymy nie tylko uroki stołu, ale również relaks na świeżym powietrzu. Niestety, nie zawsze może być w tych okolicznościach tak do końca świeżo…, właśnie w związku ze sposobem działania tradycyjnych grillów węglowych. Opalanie węglem wiąże się nie tylko z powstaniem specyficznie pachnącego dymu, ale również, a może przede wszystkim – z uwolnieniem substancji, które nie są korzystne dla naszego organizmu. Powstające podczas grillowania związki chemiczne (m.in. węglowodory aromatyczne) przyczyniają się do nadmiernej ekspozycji organizmu na działanie zbyt dużej ilości wolnych rodników, które są odpowiedzialne za intensyfikację procesu starzenia się organizmu.
Sporadyczne spożywanie potraw z tradycyjnego grilla nie jest niebezpieczne, jednak w sezonie letnim niektórzy z nas nie wyobrażają sobie weekendu bez grilla… W takim przypadku nie możemy już ryzykować zdrowiem i powinniśmy postawić na najlepszy sprzęt.
Zdrowsza alternatywa – grill gazowy Köler
Na szczęście entuzjaści grilla doczekali się alternatywnych rozwiązań, dzięki którym grillowanie stało się zdrowsze. Nie tracąc przyjemności z konsumowania potraw typowych dla grilla, możemy nie narażać się na działanie szkodliwych substancji związanych z obróbką termiczną – wystarczy zdecydować się na zakup nowoczesnego grilla gazowego marki Köler.
Grille gazowe Köler podbijają rynek – przede wszystkim dzięki swoim kluczowym atutom, spośród których najważniejszymi są efektywność pracy i zapewnienie lepszej jakości zdrowotnej grillowanych specjałów. Na rynku polskim dostępne są już różne modele tych nowoczesnych grillów. Różnią się one między sobą m.in. liczbą palników. Te większe modele sprawdzą się zarówno w domu, jak i w lokalach gastronomicznych.
Wszystkie produkty wykonane są z wysokogatunkowych tworzyw – bazę materiałową dla konstrukcji grillów Köler stanowi stal nierdzewna. Na uwagę zasługują również najwyższej jakości, solidnie wykonane ruszty żeliwne, pokryte powłoką ceramiczną. Dzięki tym materiałom ruszty są odporne na uszkodzenia mechaniczne i łatwe do utrzymania w czystości. Grille gazowe pozwalają skrócić czas przygotowania potraw, są też wydajne i tanie w eksploatacji.
Dla miłośników grillowych przysmaków być może najistotniejsze będzie jednak to, że potrawy z grilla gazowego Köler nie ustępują tym, które przygotowane są na grillu węglowym – pod względem smakowym trudno je odróżnić, możemy być natomiast pewni, że będą one o wiele mniejszym obciążeniem zdrowotnym dla naszego organizmu.